Venster voorgevel Mariakapel

Van dit venster is slechts een geringe rest zichtbaar sinds in de ruimte, die als dagkapel dient, het plafond is verlaagd. [XV] Als men de moeite wil doen het raam van de buitenkant te bekijken ziet men de Morgenster die het silhouet van een stad, Sittard, bestraalt en daaronder, in spiegelbeeld, het Latijnse woord REGINA. De letters EGI staan in ligatuur = met elkaar verbonden. Het moge duidelijk zijn dat het hier gaat om titels of aanroepingen van Maria uit de litanie van Loreto.

De letters NA staan daaronder nog eens herhaald in spiegelbeeld. Vermoed zou kunnen worden dat de titel REGINA niet alleen moet slaan op KONINGIN in de hemel opgenomen (Regina Coeli) maar tevens op KONINGIN zonder erfsmet ontvangen. De schrijfrichting zou dan symbolisch kunnen zijn voor de aardse oorsprong van Maria. Over de datering van de ramen van de Maria-kapel zijn geen gegevens bekend.

[XV] Om de Mariakapel als dagkapel te laten fungeren was een aparte toegang noodzakelijk. Daarvoor heeft de Sittardse architect Koen Leinders rond 1990 gezorgd.

Klik op deze link voor meer informatie betreffende de Mariakapel.

Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina van "Iconen en Symbolen".