Opaline

In het rechter transept het opaline glaswerk, gemaakt door Joep Nicholas in 1932 voor de kapel van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, deel uitmakend van het ‘Frans Klooster’. Eind jaren zestig werd het kunstwerk – wellicht door een verbouwing van het aanpalende ziekenhuis – geschonken aan de Heilig Hart parochie van Overhoven. Pas op 19 juni 2005 kon het worden ingezegend op zijn nieuwe plaats.

Opaline glas verschilt hierin van gebrandschilderd glas dat er geen licht van buitenaf doorheen hoeft te vallen om zichtbaar te maken wat is afgebeeld.

Christus is afgebeeld in mandorla = in een amandel, de ovale omlijsting, die al in het vroege christendom werd toegepast. De ook verder traditionele pose is die van een klassieke redenaar, waarbij het redenaarsgebaar de bekommernis van het Hart om de toegesprokene onderstreept..

Behalve door de mandorla wordt de goddelijke status ook benadrukt door de wolk onder de voeten, de nimbus, het aureool rond het hoofd, en de edelstenen langs de rand en in de nimbus.

Klik op deze link voor nog meer achtergrondinformatie over de opaline.

Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina van "Iconen en Symbolen".